Morfeu

Definició

Divinitat grega dels somnis. És un dels mil fills d’Hýpnos (el Son).

Etimologia

«El seu nom (derivat de la paraula grega que significa ‘forma’) indica la seva funció: és l’encarregat d’adoptar la forma dels éssers humans i mostrar-se a les persones adormides mentre somien. Com la majoria de les divinitats del son i els somnis, Morfeu és alat. Posseeix unes ales grosses i ràpides, que es mouen sense fer soroll i el transporten en un instant als confins de la Terra.» —Pierre Grimal, Diccionari de mitologia grega i romana (Barcelona: Edicions de 1984, 2008).

Usos

 • Després de caminar dues hores per un desert, sempre tenint l’Óssa menor davant del nas i la major a la dreta, vaig arribar quan el batalló ja s’havia donat «a les delícies de Morfeu» que altres anomenen catres. A la plaça del poble, fosca i solitària, vaig trobar un capità i un tinent, únics desperts en tot Esterqüel; no s’arribava a treure l’entrellat de si rondaven alguna mossa o algun celler i és per ells que vaig saber que l’endemà a punta de dia ens en havíem d’anar tots a Castell de Cabra.

  , Cartes de la guerra (Barcelona: Club Editor, 2003), pàg. 147
 • la gent que jo busque
  és per tot arreu
  encara que dorma
  el somni de Morfeu
  incuba l’esclat
  en una llavor
  que ha de germinar
  quan se li done calor

  Òscar Briz, «La gent que jo busque», al disc Quart creixent (2007)

Tema de la setmana

Mitologia grega i romana 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TaliaAfrodita