març, marçot, mata la vella a la vora del foc i la jove si pot

Definició

Refrany que avisa del temps variable, i de vegades perillós per a la salut, característic del mes de març.

També: Març, marçot, tira la vella al clot, i la jove si pot, o …mata l’ovella i l’anyellot i la vella a la vora del foc.

Origen del refrany

Aquesta dita té l’origen en una tradició, segons la qual un pastor es volgué riure del mes de març, quan aquest ja estava a les acaballes, i li digué: «Març marçot, no m’has pogut matar cap ovella ni cap anyellot»; i el març respongué: «Calla, que amb dos que me’n queden i dos que en manllevaré a l’abril, encara te’n mataré més de mil»; i va manllevar dos dies a l’abril, i en aquells quatre dies provocà un temps de fred tan cru que es moriren una mala fi d’ovelles i anyells (Diccionari català valencià balear).

Usos

  • Vet aquí que avui comencem un mes, al qual la dita popular li ha posat una de les fames més negres. El mes de març és el mes poca-solta per excel·lència, un mes perdulari, desconsiderat, fins criminal. «Març, marçot | tira la vella al sot | i la jove si pot», diu la dita popular. Se li diu «marçot» d’una manera despectiva; un hom el veu desmarxat i malcarat, amb els cabells a la bona de Déu, despentinats per les ventades, vestit amb quatre parracs, envellint joves i velles per «tirar-les al sot», que vol dir dur-les al cementiri. Mes de canvis de temperatura, de tossir, de patir i de suar.

    Josep M. de Sagarra, «Març, marçot…» (La Publicitat, 1 de març del 1925), reproduït a L’ànima de les coses (Barcelona: Quaderns Crema, 2001), pàg. 413

Tema de la setmana

Top Ten dels refranys catalans

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a la taula i al llit, al primer crital maig, cada dia un raig