una mala fi

Definició

Gran multitud o quantitat; excés.

A la manifestació hi havia una mala fi de policies.

Origen

És una expressió pròpia de les Illes, però perfectament exportable a la resta del territori com a alternativa al «sens fi», no gaire ben girbat.

Usos

 • Una nit d’estiu de fa uns deu anys el conviden a una festa a un casal de foravila d’uns amics seus. La filla dels seus amics fa trenta-cins anys. Li presenten molta gent. Li crida molt l’atenció una senyora guapíssima de mitja edat que li han presentat com una estrangera estudiosa del català. Ballen plegats i ell se sent totalment fascinat per aquella dona com no ho havia estat mai de la vida. I comencen a sortir plegats. I ell s’enamora com un boig. I ella també. I en una de les llarguíssimes converses surt tota la història de l’al·lota.
     —Era la seva filla.
     —Exacte: sembla una història de tragèdia grega.
     —Mallorca és una illa quasi grega, deia Llorenç Villalonga en algun dels seus escrits, i jo et puc assegurar que dins la salobror d’aquesta illa coven, moren i es fossilitzen una mala fi d’històries crues crues.

  Biel Mesquida, Doi (Barcelona: Empúries, 1990)

Tema de la setmana

Una mala fi de maneres de dir ‘molt(s)’ 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “una mala fi”

 1. Joaquim Callén — La Palma de Cervelló

  Sóc lector entusiasta de la vostra pàgina, feu una gran tasca de divulgació de la nostra llengua i us animo a seguir.
  He llegit l’apartat de mots per dir “molt(s)” i penso que potser s’hi podria afegir “un tou”, expressió molt corrent al meu poble, a Corbera de Llobregat i fins i tot a Molins de Rei, i l’he sentida també a Cervelló i Vallirana.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

alamonesguit