llevadora f

Definició

Tècnica sanitària preparada específicament per al diagnòstic i la vigilància de la dona embarassada i per a assistir-la durant el part.

Fa uns anys només hi havia llevadores: era una de les poques professions vetades als homes. Actualment hi ha també llevadors.

Etimologia

De llevar, del llatí levare, ‘alleujar; alçar; deslliurar’, segons el DCVB «pel fet de llevar o separar l’infant de la mare». Més mots de la mateixa família són lleva, llevant, rellevar, rellevància i sollevar.

Usos

  • Cada parell de dies, amb un maletí del mateix cuir que en Pasqual el sabater usava per fer corretges d’artefacte ortopèdic o maletes d’anar a escola, passava la llevadora; els nins i les nines del carrer solíem saber on anava, perquè ho sabíem tot, i si no ho sabíem, ho demanàvem. La llevadora no deia mai «no t’interessa»: tant ella com nosaltres pertanyíem al carrer i érem d’ús públic; el carrer era un territori que no ens disputaven. On havíem de callar quasi sempre era dins les cases.

    Xesca Ensenyat, Quan venia l’Esquadra (Palma: Moll, 1994), pàg. 106
  • L’Elisabeth va aprendre les quatre normes bàsiques per conduir el Rocinante, una furgoneta rònega recuperada de l’èxode espanyol, que li aniria molt bé per anar a buscar la llevadora a mitjanit i recollir les dones embarassades del camp. Era el primer cop que actuava com a responsable única d’un servei i no sabia si se’n sortiria. Ella era mestra, no havia presenciat ni assistit mai cap part. La llevadora de la comarca no sempre seria a prop quan calgués. Malgrat tot, encoratjada per la seva experiència com a voluntària sanitària durant la guerra civil espanyola, i amb l’ajuda de Déu, va imaginar que tiraria endavant.

    Assumpta Montellà, La maternitat d’Elna: bressol dels exiliats (Badalona: Ara Llibres, 2005)

Tema de la setmana

El 2020 és l’Any Internacional de les Infermeres i les Llevadores. Aquesta setmana veurem uns quants mots relacionats amb l’ofici de les llevadores.

Enllaços

Temes i etiquetes

5 comentaris a “llevadora”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

arboçparir