Definició
Xemeneia, conducte que dona sortida al fum, als productes de la combustió, d’un fogar.
Van enderrocar tota la fàbrica llevat dels fumerals.
«Per la porta entra el jornal / i se’n va pel fumeral», refrany que es diu quan es vol posar de manifest que tots els diners que entren en casa es gasten en l’alimentació de la família (El valencià de sempre, d’Eugeni S. Reig).
Etimologia
Del llatí fūmariāle, mateix significat.
Usos
D’una de les fàbriques, molt prop del pont, només n’havien deixat dos fumerals altíssims de rajola, incongruents i sols, xemeneies perfectes però sense sentit, com un record o emblema de la història propera i tanmateix una història arrasada, una història contemporània però ja tan remota com si fóra medieval o romana, com en un quadre de Giorgio di Chirico, pensà, on el present és ja impecable ruïna futura…
Joan F. Mira, El professor d’història (Barcelona: Proa, 2008)El balcó obert de bat a bat ampliava el panorama de teulades, dels fumerals pujaven llargues columnes de fum que, a l’hivern, es confonien immediatament amb la boira; algun cop de vent en ficava a les golfes l’olor acre.
Jesús Moncada, La galeria de les estàtues (Barcelona: La Magrana, 1992)
Tema de la setmana
Mots i expressions relacionats amb ‘fum’. El mot d’avui és un suggeriment d’Òscar Solans i Hierro i de Ricard Gonzàlez Tambo, tots dos de Barcelona.
De la mateixa manera que FEMER (intensiu: femeràs) designa el lloc on es depositen i guarden els fems, a Perpinyà, els rossellonesos han creat el mot FUMERÀS o FUMARÀS per a designar el lloc on es llencen i es cremen les deixalles d’una vila.
Ex: Me cal desembarrassar (dues R a Perpinyà) el debaix de casa (la planta baixa de casa) i gitar (llançar) la farda (coses inútils, de poc valor o que fan nosa) al fumaràs.
A la Vall d’Aran el fumeral és el que normalment en diem golfes.
A València, quan parlem de les golfes en diem l´andana
A Pego de les ximeneres n’ixen fumerals (columna de fum més o manco equivalent a fumaguera).