fins al moll de l’os

Definició

Fins al més pregon; fins a l’últim extrem, al màxim.

Vam mullar-nos fins al moll de l’os; no vam trobar cap recer i vam haver de suportar tot el xàfec.

El va maleir fins al moll de l’os.

També: fins al moll dels ossos

El moll de l’os

Pròpiament, el moll de l’os o dels ossos és la ‘substància blana i greixosa continguda en l’interior de certs ossos’ i, en sentit figurat, ‘la part més substanciosa, més íntima, d’una cosa’. Moll ve del llatí vulgar medŭllum, masculinització de medulla, ‘moll de l’os’, sentit com un plural neutre en -a.

Usos

  • Els poetes sempre han tingut tirada a crear paraules noves. Ponç Pons és, en aquest sentit, un poeta ben productiu: un dels seus llibres, dietari de lectures i de vivències, es titula justament Dillatari. Un dillatari, en el lèxic poncià, és el dietari d’algú que viu en una illa i que la sent fins al moll de l’os; el dietari d’algú que, de l’illa estant, ens dóna la seva visió del món. Una altra de les paraules creades per ell, una de les que ha fet més fortuna i que ja s’ha vist citada més enllà de la costa de Menorca, és escriviure. El viure i l’escriure, inextricablement units com les badies d’una trena.

    Jordi Llavina i Carme Martí, entrevista a Ponç Pons: «Sóc fet de la matèria de què és feta aquesta illa», dins Cròniques rurals (Barcelona/L’Espluga de Francolí: Barcino/Museu de la Vida Rural, 2011), pàg. 45
  • —Ací dins la gent està aclaparada per la misèria, cansada de tantes privacions, i només ansieja deixar aquest infern com més aviat millor. Mentre les necessitats vitals no estiguin resoltes, no cal que els parlis de res. No crec que les revoltes es facin amb la panxa plena, però tampoc no confio que se’n pugui fer cap amb el ventre massa llis. Per això els vencedors procuren degradar-nos al màxim. No n’hi ha prou de saber que hem estat vençuts sinó que ho hem de notar en tot; ho hem de sentir des de la flor de pell fins al moll dels ossos; ho hem de respirar amb l’aire i com més endins ens penetri, més trigarem a anar amb el cap alt. ¡I com hi ha món que ho estan aconseguint!

    Francesc Grau i Viader, Rua de captius (Barcelona: Club Editor, 2014), pàg. 119

Tema de la setmana

Paraules i expressions òssies

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

os de la músicaos bertran