os bertran

Definició

L’os bertran és una altra denominació de l’os sacre, que segons el DIEC és l’‘os de la columna vertebral propi de l’ésser humà, constituït per cinc vèrtebres soldades entre elles, que forma la part posterior de la pelvis’. Però en sentit figurat s’usa també per indicar ‘mandra, peresa’, per exemple en les frases fetes fer-li mal l’os bertran o bé tenir l’os bertran (o simplement tenir l’os).

Amb ell no hi comptis perquè li fa mal l’os bertran.

Sembla que tinguis l’os bertran: fa deu minuts que havies de parar taula i no hi ha manera que aixequis el cul del sofà.

Quin os que tragina, aquell!

Usos

 • Tal dit, tal fet; una mica
  més avallet del camí,
  un home, plegant els braços
  i sacsejant el cap viu,
  diu al pare amb molta sorna:
  —Ves quina pena, jo et flic!
  ¿Que teniu dolor reumàtic
  a l’os bertran, perquè així
  aneu a cavall de l’ase
  permetent que el vostre fill
  faci a peu la caminada?
  Vaja que sou molt tranquil!—

  Joan Puntí i Collell, «El dir de la gent», dins Faules i moralitats (1930)
 • Malgrat la fama de treballadors que tenim els catalans, hi ha hagut ganduls gairebé històrics. Quan jo era petit se’n deia que tenien l’os de Bertran, és a dir, que tenien un os a l’esquena que els impedia collir una palla de terra. Sembla que aquest nom de Bertran venia, segons Joan Amades, d’un apotecari barceloní anomenat així, que descobrí que la mandra era produïda per una inflamació de l’espinada, que podia ser guarida amb una mena de pegats fets a base d’unes herbes que ell venia. Segons aquest savi, els processos poden esdevenir llargs i laboriosos. Com és natural, les herbes no foren guaridores, les cataplasmes no serviren per a res i el nom de l’herbolari s’estengué d’anomenar l’os que ell creia que produïa la mandra, a la mandra mateixa.

  Nèstor Luján, «La llei del mínim esforç», dins L’art de citar (Barcelona: Ara Llibres, 2004), pàg. 56

Tema de la setmana

Ossos per donar i per vendre

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “os bertran”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fins al moll de l’osestar pels ossets d’algú