fer pam i pipa

Definició

Fer un gest de burla consistent a posar-se les mans esteses amb el polze de l’una apuntalat al nas i el polze de l’altra ajuntat amb el cap del dit petit de la primera, i moure repetidament els altres dits.

Sort que no va veure que per darrere li feia pam i pipa mentre parlava.

També: fer pamet

Mare, Roseta m’ha llevat el berenar i damunt em fa pamet.

Usos

  • Us lleveu tard? Doncs no sou un bon elector. El bon elector vota de matí. No us desespereu, tanmateix. Desdejuneu en una revolada. Menjar de pressa és una mala cosa, condemnada pels especialistes. Però en una diada com la d’avui, podeu fer pam i pipa als especialistes.

    Carles Soldevila, «Recomanació electoral» (La Publicitat, 29 d’abril del 1923), reproduït a Fulls de dietari. Una antologia (Barcelona: Empúries, 2004), pàg. 174
  • La vila valenciana de Bocairent té molta devoció a la Mare de Déu de l’Assumpta i cada any celebrava una lluïda processó que corria les vies més importants. Davant de la imatge de Maria i a certa distància hi anava un ninot de draps, muntat dalt d’un bastó, que figurava Mahoma de manera ben grotesca i ridícula. El veïnat, quan es trobava en una tribulació, s’encomanava a la Mare de Déu i feia la prometença de ballar una dansa especial i tradicional al seu davant durant la processó. Quan, per raó de les evolucions de la dansa, s’encaraven amb la imatge de Maria, feien una cara afable i riallera, i quan es giraven de cara al ninot vestit de moro, li feien ganyotes, treien un pam de llengua i li feien pam i pipa. Aquesta dansa singular era anomenada la Mahoma.

    Joan Amades, Costumari català (1950)

Tema de la setmana

Aquesta setmana no ve d’un pam

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

no venir d’un pampam a pam