fer-ne un gra massa

Definició

Excedir-se; portar les coses massa enllà.

N’ha fet un gra massa, l’Oriol, demanant que li paguem la moto entre tots els germans.

Usos

  • Els qui ens dediquem a la llengua, molt sovint en fem un gra massa. Potser també en fan un gra massa els arqueòlegs, qui sap. I els qui treballen vuit hores en un laboratori químic. O en un laboratori lexicogràfic. No s’hi pot fer gran cosa. Cada especialista de la fal·lera més insignificant (per als altres) aspira a tenir un museu municipal dedicat a aquella cosa, que per a ell és l’estrella més brillant i més essencial de l’univers.

    Joan Solà, «Per ella mateixa» (Avui, 14 de març del 1993), reproduït a Parlem-ne. Converses lingüístiques (Barcelona: Proa, 1999)
  • El problema es va poder resoldre amb un parell de visites al psicòleg. L’especialista va detectar a temps la meva tendència desviada i va transformar la cupletista que duia dins en un esbós de mascle. Ara, amb la perspectiva que em confereix el meu estat, sospito que en va fer un gra massa. Tot i que no va aconseguir que jo fos un home d’acció, viril com un Madelman, sí que va fer que m’agradessin les dones. I molt.

    Ada Castells, Mirada (Barcelona: Empúries, 2001)

Tema de la setmana

Divendres passat una subscriptora de CD1M ens va renyar perquè creia que n’havíem fet un gra massa, amb els mots de la setmana passada. Potser sí que tenia raó, i en tot cas ens ha donat la idea per triar el tema d’aquesta, que gira entorn de l’excés o demesia

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hodiern -asobre manera