esponerós -osa adj

Definició

Ufanós; verd i frondós; molt abundant exteriorment.

La vegetació esponerosa de la Garrotxa.

També s’usa en sentit figurat:

Una barba rossa i esponerosa. Aquesta família sempre s’ha vantat del seu passat esponerós.

Etimologia

D’esponera, ‘ufana’, mot propi del mallorquí, d’origen incert, potser preromà indoeuropeu; en el sentit de ‘flanc d’un exèrcit’, és derivat d’espona.

Usos

  • Havia dit a la padrina que anava a passejar amb dues amigues. De fet no era cap mentida. Les amigues, col·laboradores, van estar d’acord a anar fins a l’ermita, era un camí estret i ple de revolts, tot estava calculat per no trobar-se cap carro de tornada, ningú els havia de veure. Era un horabaixa amable, calor de finals de maig, llum i primavera. Quan feia uns deu minuts que havien deixat el poble se’l van trobar, esperava assegut a una pedra, a l’ombra d’un garrofer esponerós. Quan ella el va veure se li va accelerar el cor.

    Maria Escalas, Abans que el teu record torni cendra (Barcelona: Ara Llibres, 2016)
  • La Bàrbara tenia una manera de mirar captivadora, el cos flexible, els cabells esponerosos i era generosa regalant abraçades, carícies i petons.

    Maite Carranza, Paraules emmetzinades (Barcelona: Edebé, 2010)

Tema de la setmana

Adjectius amb el sufix -ós -osa

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

amanós -osacoratjós -osa