espardenyar v

Definició

1  Caminar molta estona calçat amb espardenyes. Per extensió, caminar, anar a peu.
2  (fig.)  Anar els polítics de casa en casa a sol·licitar els vots dels electors.
Aquest és un mot típic d’Andorra. També s’usa espardenyejar.

Etimologia

D’espardenya, derivat d’espart (del llatí spartum, i aquest, del grec spártos o spárton, mateix significat), en català antic i avui en algunes contrades també espartenya.

Usos

  • Tinc un amic, candidat a les eleccions [andorranes], que aquests dies es dedica a fons a allò que ocupa més hores als nostres polítics en temps de campanya: el tradicional porta a porta, conegut també per l’art d’espardenyar.

    , «Elogi mesurat de l’art d’espardenyar» (El Periòdic d’Andorra, 22 de febrer del 2001)
  • Cal pensar en la maquinària de campanya que engoleix els candidats i a l’hora de sortir a la televisió, els transforma, els retoca massa. Gosaria dir que el porta a porta, l’espardenyar vots, titllat massa sovint d’antiquat, potser arriba més endins i de millor manera. Almenys, així els deus poder veure els ulls cara a cara, que a la tele tots miren, o els fan mirar, cap a un altre costat.

    Jordi Pasques, «Polítics al natural» (Diari d’Andorra, 9 de desembre del 2012)

Tema de la setmana

Mots que només s’usen en un lloc o comarca. En el d’avui hem d’agrair la col·laboració dels andorrans David Gálvez Casellas i Marc Cortès Minguet. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

isetaarrencada