Rodamotaires del món,
La setmana passada havíeu de trencar-vos una mica la closca per endevinar quin era el tema dels mots que enviàvem. Bé, això era prou fàcil, perquè tots cinc mots (estornell, francolí, cabussó, falcó i gaig) designaven noms d’ocell, però al darrere d’això s’amagava un altre enigma (per això en diem enigmots, no tan sols perquè són enigmes amagats en els mots sinó perquè fan un cert embalum). No n’hi havia prou a endevinar el tema, sinó que calia trobar quin dels cinc ocells era l’intrús en aquest conjunt i esbrinar el perquè (vegeu les bases completes de participació aquí; els premis eren els llibres lul·lians que havíem vist la setmana anterior).
La idea ja ens la va donar el milà que va volar el divendres de la setmana anterior. Un milà és un ocell, però també altres coses: la capital de la Llombardia, un poblet de l’Alt Camp (i una partida de la Font de la Figuera, a la Costera), el nom d’una famosa casa de Barcelona… els milans voletegen, ens porten altres ocells i ens obren noves portes.
Els intrèpids Xavi Lladó, de Castelldefels, i Carla Gordillo, de Los Angeles, ja rompien el foc dimarts al matí (quan només havíem enviat dos mots: estornell i francolí) suggerint un possible desllorigador, força plausible: el tema seria ocells que també són topònims i el mot intrús seria estornell. L’Eva Casanova, de Vilafranca del Penedès, subscriu també aquesta hipòtesi, fixant-se a més en el poble del Milà, a l’Alt Camp, molt a prop del riu Francolí. Diu també que hi ha un torrent anomenat Milans que justament desemboca en el Francolí. (L’endemà Pablo Gavidia Sànchez, de València, també s’apuntaria a la teoria dels topònims.)
El cabussó de dimecres sembla refredar els ànims dels endevinaires, perquè quasi no rebem cap resposta nova. Rumia que rumiaràs, els rodamotaires esperen pacientment el mot de dijous a veure si en treuen l’entrellat… i arriba volant rapidíssim el falcó! Llavors les respostes es disparen, dividides entre assenyalar el cabussó com l’espuri (és l’únic aquàtic) o bé el falcó (és l’únic rapinyaire).
Entremig, arriba la primera resposta correcta, de Catalina Vallbona Adrover, de Calonge (Mallorca):
Pens que el tema de la setmana són noms d’ocells que també són llinatges catalans. Falcó, Francolí i Estornell són cognoms, però Cabussó no ho és, per tant cabussó és la paraula que no encaixa.
El gaig de divendres no faria sinó confirmar aquesta teoria (com també el milà de l’altra setmana, tot i que aquest no entrava en el grup de cinc). Avancem, però, que no és l’única resposta vàlida; n’hi ha d’altres que també són correctes.
Hi ha una cosa que ja hem comentat algun cop en això dels enigmots, i és la qüestió dels temes negatius. Sempre es pot descartar un mot dels altres quatre per un motiu o altre (estornell perquè és l’únic que comença amb e; cabussó perquè és l’únic ocell aquàtic; francolí perquè és l’únic que coincideix amb un nom de riu; gaig perquè és l’únic que té quatre lletres…), però heu de pensar com quedaria formulat el tema dels altres quatre mots: ocells que no comencen amb e? Ocells no aquàtics? Ocells amb un nom que no és un nom de riu? Ocells amb més de quatre lletres? Entendreu que tot això és una mica agafat pels cabells. El que tenen en comú els mots no és una absència, una cosa negativa; aquesta absència la té en tot cas el mot que no encaixa amb els altres quatre. Per exemple, i seguint amb els casos esmentats, si els mots haguessin estat colom, cigne, cabussó, canari i estornell, llavors sí que podríem dir que estornell no hi encaixava perquè és l’únic dels cinc que no comença amb c; o si haguessin estat ànec, cabussó, bernat pescaire, martinet i falcó, llavors el que no hi hauria encaixat és falcó perquè hauria estat l’únic ocell no aquàtic del grup (i el tema, efectivament, hauria estat ocells aquàtics).
Un cop fet aquest aclariment, i perquè no hi hagi malentesos ni reclamacions, hem de dir que hem donat per bones totes les respostes rebudes, és a dir, que el sorteig dels dos altres llibres lul·lians de premi l’hem fet entre tots els altres participants, que han estat 113 en total.
Dèiem més amunt que hi havia més respostes correctes. Carina Garcia Codina, de Barcelona; Ricard Poch Massegú, de Girona; David Vilanova, de les Preses (la Garrotxa); Ricard Navarro Arau, de Castelló de la Ribera (Ribera Alta); María Dolores López, de Sabadell, i Mireia Mena, de Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà) coincideixen a considerar el francolí com l’espuri, ja que és l’únic ocell extingit a les nostres terres (pel que deia un dels passatges que citàvem, sembla que s’extingí durant la primera meitat del segle XIX), tot i que abunda en algunes regions d’Àsia.
Altres subscriptors s’han fixat en les vocals. Resulta que tots els ocells tenen vocals diferents excepte estornell, que repeteix la e (Ruth Íñigo i Miguel Roig Comamala, de Barcelona). Estornell també és l’únic que no té cap a (Marga Rey Gonell, de Montcada i Reixac). I tots tenen alguna o excepte gaig (Andreu Fontanet, d’Aldover, Baix Ebre, i Jordi Foguet, de París). Per la seva banda, Rosa Castells, de Lleida, es fixa que els cinc ocells enviats van perdent lletres a mesura que avança la setmana:
estornell = 9 lletres francolí = 8 lletres cabussó = 7 lletres falcó = 5 lletres gaig = 4 lletres
El que no encaixa en aquesta seqüència és falcó, perquè en lloc de perdre una lletra respecte al seu predecessor, com fan tots els altres, en perd dues de cop.
Roger Bellavista, de Mataró, i Ricard Gonzàlez Tambo, de Sant Martí de Provençals (Barcelona), es fixen en les etimologies dels mots i les troben totes llatines llevat de francolí, que vindria del francès antic. El francolí també és descartat pels partidaris que el tema sigui el dels ocells autòctons (Marcel Juanchich, de Pont de Reiners, Vallespir; María Martín Sarrate, de Sevilla, acasada a Barcelona, i Rosa Camps, de Terrassa). I Antonio Mirón, d’Oriola (Baix Segura), descarta el falcó del grup dient que tots els altres són les seves preses; per tant, ell n’és el depredador. Alguns altres concursants subscriuen la tesi que el falcó és l’únic rapinyaire del grup.
Hi ha hagut moltes altres respostes amb teories d’allò més pintoresques… però no podem ressenyar-les totes que no acabarem mai més (una salutació especial, però, als alumnes de 1r d’ESO B, C i D de l’IES Llucmajor, que han coincidit tots a descartar el cabussó per ser l’únic ocell aquàtic del grup). Només volem agrair un cop més la vostra participació i entusiasme, que premiarem amb un regal per a tots els concursants: una subscripció d’un mes a l’InfoMigjorn, el butlletí digital sobre llengua catalana publicat per la Xarxa de Mots. Per cert, que fet el sorteig de rigor entre totes les respostes rebudes, els altres dos premis se’ls enduen Carina Garcia de Barcelona i Ricard Poch de Girona.
L’enhorabona als guanyadors i fins al pròxim enigmot!
Jordi Palou
El Montmell (Baix Penedès), 23 / maig / 2016
Els cinc mots del concurs
http://rodamots.cat/2016/?w=20
Bases de participació
http://rodamots.cat/escreix/enigmot-maig-2016-bases/
Cada dia un mot
http://www.rodamots.cat
Comentaris recents
sangtraït
A casa (Matadepera), d’una ferida feta per arros...
agafar la pallola
He pensat que aquí abans sovint es deia allò de:...
molsa
Per mi "verdet" també és el que el DCVB defineix...
molsa
Noltros deim pastoreta...
molsa
A Bunyola li deim “barba-soca”...