Els enigmes tisnerians (5/5)

 

 Enigmots anteriors:  < el primer…    < el segon…    < el tercer…    < el quart…   

 

Ja som al cap del carrer! Potser sí que havíem deixat l’enigma més senzill per a l’últim dia de la setmana, o és que estàveu particularment inspirats, perquè els «icebergs d’estar per casa» (de set lletres) van tenir un èxit aclaparador, amb un rècord de 239 respostes, quasi totes (227) correctes: GLAÇONS. Fins i tot alguns subscriptors sospitaven que darrere d’aquest enigma hi havia gat amagat, perquè ho trobaven massa fàcil!

Entre les respostes alternatives trobem unes quantes NEVERES i GELERES (que és com en diuen de les neveres a les Illes, cosa que té més solta perquè a les neveres hi ha gel i no pas neu), un CARAMELL i, atenció!, cinc intrèpids rodamotaires que voten per ENCIAMS! La cosa té molt de trellat si tenim en compte que iceberg també designa un tipus d’enciam (però sembla que no té gaire bona premsa). Per cert que el mot iceberg ja va rodar fa uns anys a CD1M, però de moment no ha topat amb cap Titànic.

Aprofitem per fer esment vuit magnífics endevinaires cum laude, que han resolt brillantment tots cinc enigmes: per ordre d’arribada de la cinquena i última resposta, són Antoni Llull Verd, de Pòrtol (Mallorca); Maria Àfrica Garriga, de Granollers; Rafel Mas Ferrer, de Palma; Francesc Xavier Gil i Aysa, de Barcelona; Carles Cassanyes, de Sabadell; Marta Domenjó i Ciudad, de Vilanova i la Geltrú, Roser Andrés i Bacardit, de Barcelona, i Martí Boleda, de Cerdanyola del Vallès i acasat a Grenoble. Els que n’han encertat quatre déu n’hi do també del mèrit, però no els posem tots, que són una vintena llarga. L’enhorabona.

El cinquè i darrer llibre d’Avel·lí Artís-Gener se l’enduu Julieta Sunyol, de la Garriga (Vallès Oriental).

En fi, gràcies un cop més a tots els participants, a Labutxaca i al Raimon i la Mireia Artís per donar-nos els llibres dels premis.

Jordi Palou
El Montmell (Baix Penedès), 8 / juny / 2012

Els cinc mots amb enigmes tisnerians
http://rodamots.cat/2012/?w=22

Les cinc solucions als enigmes, mot a mot
http://rodamots.cat/2012/?w=23

Cada dia un mot
http://rodamots.cat/