embarbussament m

Definició

Paraula o frase que fa de mal pronunciar i que sol proposar-se com a joc.

Etimologia

De embarbussar-se, de balbucejar, forma desenvolupada de l’antic balbuçar, del llatí balbutire, mateix significat.

Usos

  • Els embarbussaments els trobem en totes les llengües i consisteixen en combinacions de paraules de pronúncia difícil si es diuen ben de pressa… Sembla que, finalment, ens hem posat d’acord a dir-ne així, embarbussaments. Però en català han estat anomenats, també, empatolls, embarassallengües, entrebancs, entrebancallengües, travallengües, queques (al Rosselló)… Els especialistes els anomenen d’una manera que, segons com, sembla ben embarbussada: fórmules ortofòniques, en diuen.

    Antoni Dalmau, «Embarbussaments i endevinalles», dins Jocs, cançons i costums que no hem de perdre (Barcelona: Columna, 2008)

Tema de la setmana

Passem de les coses petites de la setmana passada a una de gran: el llibre Jocs, cançons i costums que no hem de perdre, d’Antoni Dalmau, subscriptor de CD1M, d’on traurem els mots que veurem aquests dies. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hores petitesauca