el violí d’Ingres

Definició

Hobby, passatemps o afició que té algú, en al·lusió al pintor francès Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780-1867), que a més de pintar era aficionat a tocar el violí.

Per a Mercè Rodoreda, la pintura fou un violí d’Ingres; s’hi va dedicar intermitentment al llarg de la seva vida.

Etimologia de violí

De l’italià violino, mateix significat, derivat de viola, d’origen incert, probablement de l’occità viula (i viola), derivat de viular, ‘tocar un instrument de corda i també de vent’, de caràcter onomatopeic.

Usos

  • Faulkner era, certament, un home reservat, car no li plaïa gaire de parlar d’ell mateix ni de la seva obra. «Per què em parlen de literatura?, preguntà al crític Michel Droit. I afegí: «Em prenen per un home de lletres, i no sóc sinó un agricultor. De tant en tant escric, és veritat. Per relaxar-me: és el meu hobby, el meu violí d’Ingres. I també resulta que publico, però només perquè tinc un agent literari que ve a arreplegar els fulls emplenats que s’arrosseguen…».

    Joan Triadú, Llegir com viure (Barcelona: Fontanella, 1963)
  • El jove Espriu estava destinat a ser notari o a exercir la carrera d’advocat, tot i que no semblava pas tenir, ni per una cosa ni per l’altra, una curiositat excessiva. Hom creia, en fi, que seria un professional amb violí d’Ingres i que dedicaria les tardes dels diumenges plujosos a escriure papers —o una cosa així.

    Josep Pla, «Salvador Espriu», dins Homenots, quarta sèrie (Barcelona: Destino, 1975), pàg. 210

Tema de la setmana

Al·lusions

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

la pèrfida Albiópassar el Rubicó