eixelebrat -ada adj i m i f

Definició

Que obra sense reflexió, amb presses, sense mirar el que fa.

No li podem donar responsabilitats perquè és massa eixelebrat.

Ho ha fet d’una manera eixelebrada, sense pensar en les conseqüències.

Etimologia

Del llatí vulgar excerebratus, ‘sense cervell’, derivat del llatí cerebrum, ‘cervell’.

Usos

  • De què servia la nostra organització de noies i dones joves? Hom podria creure, després d’això que acabo d’evocar, que érem un grapat d’eixelebrades que ens passàvem el temps visitant presidents i discutint rucades. Doncs no. Fèiem d’altres coses i no foren totalment inútils.

    Teresa Pàmies, Quan érem capitans (1974)
  • Es feia tard. Els carrers s’anaven buidant de presències femenines. Les dones es tancaven a les cases, mentre que els homes omplien les tavernes. Sota la llum dels fanalets que els comerciants encenien a la porta de les botigues només s’hi veien homes. La noia s’havia acostat massa a ca l’Alí. De vegades es comportava d’una manera eixelebrada, com si les normes i les convencions socials no fossin un obstacle per a ella. En aquell rodal, de cop i volta, era l’única dona visible en molts metres a la rodona i ara s’exposava al perill de l’excés de confiança en ella mateixa.

    Montserrat Segura, La reina faraó (Girona: Gorbs, 2014)

Tema de la setmana

Mots miscel·lanis que comencen amb eix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

eixarreït -idaeixamplar