demanadissa f

Definició

Acció col·lectiva de demanar.

Per Sant Jordi hi ha molta demanadissa de roses i llibres.

A última hora sempre hi ha demanadissa d’entrades.

Etimologia

De demanar, del llatí demandare, mateix significat. Més mots de la mateixa família són encomanar, mandatari, comandament i manaire.

Usos

  • Per la falta que feia, per la vistositat de la seva presentació gràfica i per les moltes dades que conté, aquest mapa de Catalunya ha estat rebut amb satisfacció, com ho prova la demanadissa que ha tingut. És de doldre que aquesta demanadissa no hagi pogut ésser satisfeta a causa de certes disposicions oficials restrictives, motivades, segons es diu, per raons de defensa.

    Pau Vila, La geografia i els seus homes. Selecció d’escrits de geografia (Barcelona: Curial, 1978)
  • La febre anava pujant, els valors vells s’enlairaven a altituds inversemblants, arrossegant-ne cada dia, a reressaga, de nous, acabats de néixer, que tot just piulaven i que quasi encara no tenien ni nom. D’aquests eren, aquell vespre, les accions del Banc de Mataró. No essent encara estampades, ni establert el banc, ja es cotitzaven a quatre; després a sis; més tard a vuit. La nova banca, encadenada per la solidaritat de l’auxili mutu, era allí a sostenir-les, a enlairar-les amb sa demanadissa contínua. En Foix en comprà sis mil. L’Eladi, que el veié, no parà fins a assolir-lo, i ambdós entraren a la llargaruda sala de liquidacions per estendre els estats.

    Narcís Oller, La febre d’or (Valls: Cossetània, 2012 [1890-1892])

Tema de la setmana

Noms formats amb un verb i el sufix -(d)issa

Enllaços

Un comentari a “demanadissa”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xerradissaescampadissa