de soca-rel loc adv

Definició

1  Des de la base.

El vent ha arrencat un roure de soca-rel.

2  Del tot, completament.

Ma mare és alcoiana de soca-rel.

Vull solucionar aquest problema de soca-rel.

També: d’arrel

Etimologia

De soca (probablement d’un cèltic tsukka, corresponent al germànic stokk, ‘garrot’) i rel, contracció de raïl, ‘arrel’, del llatí radix, -icis, mateix significat, que donà raïu i, per ultracorrecció, raïl.

Usos

  • Al damunt d’aquest tapís, que als vídeos promocionals fa tot l’efecte d’una vall de verdor suïssa i d’exuberància tropical, hi creixerà de soca-rel un macrocomplex d’oci i de joc destinat a fer les delícies dels homo ludens de tot el món. Apuntin-ne la recepta: 32 casinos, 70 hotels, 200 restaurants, 500 botigues, un hipòdrom, uns quants camps de golf, cinc parcs temàtics (un dels quals dedicats a l’oci aquàtic), quatre aparcaments de grans dimensions, i, perquè no hi hagi cap dubte de quina mena de país hi posa els collons, una plaça de toros.

    , «Facin joc» (VilaWeb, 20 de desembre del 2007)
  • El català, en el tema de la pastisseria, demostra una desmesura que l’empeny a saltar-se totes les normes del bon gust i la dietètica. Els rostres libidinosos que trobem amorrats a les vitrines d’aquests establiments farcits d’exhibicionisme ensucrat donen testimoni d’un país on els únics artistes seriosos són els pastissers, perquè, a més de mostrar les seves fantasies artesanes, els ciutadans en poden gaudir també mastegant-les, és a dir, fan un art digestiu i alimentari. Volen una simbiosi més perfecta per a un català de soca-rel?

    Memòries d’un bufó (Madrid: Espasa-Calpe, 2001), pàg. 36

Tema de la setmana

Locucions tretes del recull Dites.cat: locucions, frases fetes i refranys del català, de Víctor Pàmies (Barcelona: Barcanova, 2012). 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a la percaça dea lloure