carrisquejar v

Definició

Fregar produint un so desagradable, grinyolar.

Aquesta porta carrisqueja; haurem de posar-hi oli.

carrisquejar de dents  Fregar les dents de baix contra les de dalt.

També: carriquejar

Etimologia

D’origen onomatopeic. L’acció de carrisquejar és carrisqueig.

Usos

 • Un bon diàleg, potent, ràpid i viu pot ser d’una correcció absoluta. O no, depèn sempre del registre lingüístic que hagis triat i del grau de compromís que tinguis amb la llengua. Sàpigues que calcar descuradament i descaradament el castellà és anar a favor del procés de substitució d’una llengua per una altra. Si treballes als mitjans, convé que t’ho plantegis. I, si els teus diàlegs carrisquegen perquè sonen forçats i massa normatius, és culpa teva. Com passa al futbol, la labor dels bons àrbitres ha de passar desapercebuda. Com deia Joan Fuster, «entre l’arcaisme i el barbarisme hi ha sempre una tercera via: l’enginy de l’escriptor».

  Ramon Solsona, «El malentès del català popular», dins Canvi d’agulles. Per un català més ric, àgil i senzill (Barcelona: RBA La Magrana, 2015), pàg. 167

Tema de la setmana

Mots trets de Canvi d’agulles. Per un català més ric, àgil i senzill, a cura d’Enric Gomà

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “carrisquejar”

 1. Pilar — Barcelona

  M’agrada molt tota la informació que doneu sobre els mots, les frases fetes i les locucions adverbials. La manera que teniu de fer les argumentacions dels escrits són fàcils d’entendre i a la vegada es descobreix la gran riquesa de la nostra llengua.
  Per a mi tot el que publiqueu m’és molt útil perquè m’ajuda a ampliar els meus coneixements i em facilita poder ensenyar millor el català als meus alumnes que són gent gran d’un Casal del Barri.
  És un regal poder tenir accés a les vostres publicacions de manera gratuïta.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

portar virostavistiplau