caixer adj

Definició

Designa qualsevol menjar, beguda, teixit o objecte ritual les característiques del qual el fan acceptable d’acord amb la llei ritual jueva.

Hi ha un celler del Priorat que elabora vins caixer.

Carn caixer.

També: kaixer

Etimologia

De l’hebreu kaixer, ‘vàlid, correcte, adequat’. De vegades s’escriu kosher per influència de l’anglès.

Usos

  • Com que la norma que determina el tipus d’aliments que es podran consumir, o no, és molt important, aquest precepte mereix una explicació detallada. Els aliments consumibles són els anomenats caixer o coixer —segons s’adopti una pronunciació sefardita o asquenasita—, és a dir, aptes. Els que no es poden menjar es denominen taref. Són aliments caixer tots els ungulats amb la peülla partida (bovins i ovins), els peixos amb escates i aletes, aus de corral (pollastres, ànecs, oques, coloms…).

    M. Josep Estanyol i Fuentes, Judaisme a Catalunya, avui (Barcelona: Pòrtic, 2002)

Tema de la setmana

Mots d’origen hebreu

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

callsàbat