butoni m

Definició

Fantasma imaginari amb el qual es fa por als xiquets.

Porta’t bé que si no vindrà el butoni.

Etimologia

Probablement de la unió de bu, expressió popular per papu, i el nom propi de Toni.

Usos

  • Hauries d’haver vist la cara de Crònides mentre li explicava l’escena aquest vespre al jutjat. Feia l’efecte que veia, jo què sé, el butoni. Després de preguntar-me, vés a saber per quins set sous perquè sempre et surt amb algun ciri trencat, si la veu celestial feia servir el català oriental o l’occidental, m’ha demanat proves de la conversa. Li he dit que, fora de la meva paraula, només podia invocar el testimoni del Sagrat Cor.

    , «Amb segell d’urgència», dins Contes (Barcelona: Labutxaca, 2005), pàg. 355
  • Si és tan poc conegut físicament, és perquè pertany a la classe d’entitats que sempre vénen i no arriben mai. Les mares diuen «Estigues quet, mira que ve el Butoni!», o «Si no t’acabes el plat d’espinacs, se t’emportarà el Butoni». A Gandia fins i tot li van traure aquesta cançoneta infantil: «Jo sóc el Botoni, / parent del dimoni. / Abaixe pel fumeral / i, aquella xiqueta que plora, / jo me l’emporte i me la faig / en suc, suc, suc».
       El nom també ens remet a l’existència d’una patrulla de vigilància creada pel capità general de València per a combatre el bandolerisme, revifat després de la Guerra del Francés. Aquest cos era conegut popularment com la «ronda del Butoni», a causa del terror que sembrà la brutalitat dels seus mètodes.

    Francesc Gisbert, «Butoni», dins Màgia per a un poble (Picanya: Bullent, 2008), pàg. 143

Tema de la setmana

éssers fantàstics

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

folletcuca fera