bullabessa f

Definició

Sopa elaborada amb diverses menes de peix i de crustacis bullits, un sofregit fet d’oli i tomàquet i d’altres vegetals. Durant l’ebullició s’hi afegeix vi blanc o absenta. Se serveix colada, amb el peix a part.

La bullabessa és originària de la Provença.

Etimologia

Del francès bouillabaisse, i aquest, de l’occità bolhabaissa, composició jocosa de dos imperatius, ‘bull, abaixa’, per a expressar que n’hi ha prou amb un bull per a la cocció ràpida d’aquest plat.

Usos

  • Em feia il·lusió sobretot de menjar-hi una bullabessa que en les meves estades anteriors m’havia semblat excel·lent. Aquell vespre, però, vaig poder constatar que la il·lusió se n’anava aigua avall ràpidament. Les grans il·lusions són el somni d’una ombra, i per això duren tant. Les petites, en canvi, se us moren una darrere l’altra… Produeix una vaga tristesa constatar que certes coses delicades, que la vostra memòria unia amb el record d’una o diverses estades a determinats indrets, s’han esvaït per sempre. A Portvendres, la memòria de la vila, del seu cel i de les seves aigües anava lligada amb una certa bullabessa clàssica i adorable. Hi veníeu amb l’esperança de menjar-ne un parell de plats. Ara, això s’ha acabat. El senyor que la feia s’ha retirat de l’art culinari. Ha arrendat el seu establiment a unes persones que cuinen com uns bàrbars. És elegíac.

    Josep Pla, «Contraban», dins Aigua de mar. Una tria (Barcelona: Labutxaca, 2011), pàg. 252

Tema de la setmana

Paraules i expressions derivades de bullir

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “bullabessa”

  1. Josep Bataller Vila — Fornells de la Selva

    La primera bullavessa de la meva vida la vaig menjar un dia d’hivern a Can Manel del Port de la Selva. Els comensals de les taules veïnes eren tots francesos i també en menjaven.

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bullíciatossuderia