brivalla f

Definició

Gent baixa, xusma, gentalla (o gentola).

En aquest bar només hi ve la brivalla del poble.

També pot voler dir ‘colla de nois o brivalls’, particularment entremaliats o renouers.

La brivalla del barri es trobava cada diumenge per anar a jugar.

Etimologia

De briva,púrria’ (d’on també ‘gent de la briva’, amb el mateix sentit), ‘vida desvagada i picaresca’, mot adoptat des d’antic del castellà antiquat briba, ‘art d’enganyar’, tret de l’antic bribia (d’on deriva el castellà bribón ‘trapella’), ‘Bíblia’, emprat en el sentit de ‘paraula de religiós o predicador’ que s’aplicà en el llenguatge dels captaires de mala vida a llurs prèdiques per captar demanant almoina.

Usos

  • Pel març de 1808 la situació no era ni mica clara. L’arribada d’un exèrcit francès compost de cinc mil homes no pot entusiasmar ningú, sinó la brivalla que té poques diversions i els va a rebre exaltada al Portal Nou. Crida i llagrimeja perquè res no hi ha que inciti més a les llàgrimes de felicitat que un cos d’exèrcit de cavalleria, ple de coloraines i bicornis amb plomes rinxolades, i escarapel·les tricolors. Les cartes d’allotjament tranquil·litzen els esperits car són per tres dies.

    Maria Aurèlia Capmany, Un lloc entre els morts (Barcelona: Nova Terra, 1969)

Tema de la setmana

Mots trets d’Un lloc entre els morts, de Maria Aurèlia Capmany, amb motiu dels cent anys de l’autora i els cinquanta de la novel·la.

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “brivalla”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gemecantigalla