àgraf -a adj

Definició

No escrit; que no coneix o no se serveix de l’escriptura.

Durant alguns milers d’anys, la població mundial ha estat essencialment àgrafa i analfabeta però, en canvi, s’ha comunicat oralment, molt probablement amb tota comoditat i fluïdesa.

Etimologia

De a-, prefix, del grec α-, que significa ‘no’, ‘sense’, usat en la formació de mots cultes (ex.: amorf, amoral, anhídrid, arítmia…), i -graf, forma sufixada del mot grec gráphein [γράφειν], ‘escriure’.

Usos

  • Hi ha també un culte legítim, i un punt emotiu, al llibre, que és aquell que es pot observar en molta gent que, de vegades sense ser-ne del tot conscient, sap valorar el seu significat exacte en un context com el nostre. Un país amb pocs llibres, amb una difusió interrompuda de la cultura de masses moderna lligada al llibre, un país de tradició àgrafa, amb l’analfabetisme propi d’una societat rural, en què els llibres tenien un component sospitós, un país en què s’ha cremat i s’ha prohibit llibres, amb moltíssimes cases sense biblioteca, i amb una mínima, o gairebé inexistent, tradició de biblioteques públiques. De llibres, en tenien els capellans o els erudits locals. El poder, secularment, ha estat advers al llibre, no hi ha hagut burgesia culta ni tradicions persistents de lectura popular. Pretext i compensació falsa d’una tradició inexistent. Una tradició que caldrà inventar. El problema és que potser és ja massa tard.

    Gustau Muñoz, A l’inici del segle. Un dietari de reflexions (València: Tres i Quatre, 2002), pàg. 59
  • Subsistim dins uns fulls, vés a saber on. Si els fulls són cremats o estripats, si són devorats per les arnes o descompostos per la pluja, anirem de dret a l’oblit… Si en canvi anem a mans d’algú que no siga illetrat, analfabet, àgraf… D’algú que decidisca llegir-los amb consideració… Aleshores, només aleshores, a més de parlar tornarem a moure’ns.

    Manuel Baixauli, L’home manuscrit (Palma: Moll, 2007)

Tema de la setmana

Una societat àgrafa no necessita biblioteques, però com que nosaltres som grafòmans i polígrafs de mena sí que ens calen, i sort en tenim! El 2015 és l’Any de les Biblioteques: us convidem a visitar la que tingueu més a la vora… i a fer-la servir, és clar («Llibre tancat, no trau cap trellat»). Mentrestant, aquests dies veurem alguns mots i sobretot passatges que ens remeten a les biblioteques.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cotxebibliòfil -a