ad calendas graecas

Definició

Expressió llatina que indica un termini que no s’ha de complir. Les calendes (origen del mot ‘calendari’), segons el còmput romà antic, eren el primer dia de cada mes. Com que els grecs no tenien calendes, dir que una cosa ha de tenir lloc «a les calendes gregues» equival a dir que probablement no succeirà mai.

Usos

  • Al final la conseqüència sempre és la mateixa: l’allunyament de la política dels sectors més dinàmics de la població. El bipartidisme en el País Valencià té una conseqüència afegida: impossibilita o almenys allunya ad calendas graecas qualsevol possibilitat de transformació i de canvi en el govern valencià. Avui, per dir-ho clarament, és molt difícil imaginar-se en un model bipartidista el triomf del PSPV front al PP.

    Joan Ribó Canut, «Espanya, el país més bipartidista de la UE» (Levante, 18 de juny del 2004)
  • O ad calendas graecas, o a aquell qué largo me lo fiáis, que diu el clàssic. O, vaja, que, de moment, el més calent encara és a l’aigüera. Cada vegada que algun titular es refereix a la biblioteca de Barcelona —és a dir, a la biblioteca pública central urbana de la ciutat de Barcelona— és per anunciar un nou ajornament o, simplement, per repetir que seguim sense notícies i sense concrecions.

    Vinyet Panyella, «Biblioteca ‘sine die’…?» (Avui, 23 de març del 2005)

Tema de la setmana

Locucions llatines

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ab ovoperdre l'oremus