ab ovo

Definició

Des del començament; en una narració, des de l’origen o des d’un moment molt remot de l’esdeveniment narrat. Literalment significa «des de l’ou».

Usos

  • Per l’Empordà, hi passa el tren gros, o sigui el ferrocarril de França. Entra a la comarca pel congost de Girona —que és una de les portes, potser la principal, de la comarca— i arriba a Portbou, a la ratlla de França. Una cosa tan grossa com un ferrocarril —encara que els ferrocarrils hagin passat una mica de moda— sempre fa un gran efecte, i, en el cas concret de què parlem, és d’una gran utilitat. Avui, potser la manera més còmoda de viatjar pel país és utilitzar-lo. La construcció d’aquest tren que passà per tantes angúnies econòmiques i per moments tan precaris i es retardà tant, ha representat una artèria essencial de la comarca. Les temptatives que es feren per construir a l’Empordà altres ferrocarrils de via ampla —com per exemple el Blanes-Vilajuïga— fracassaren pràcticament ab ovo i no arribaren a cap resultat.

    «Reflexions sobre l’Empordà», dins El meu país (Barcelona: Destino, 1968), pàg. 189

Tema de la setmana

Locucions llatines

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rara avisad calendas graecas