a l’estiu, tota cuca viu

Definició

Refrany que expressa que a l’estiu és relativament fàcil conservar la salut i procurar-se aliment.
N’hi ha moltes variants: d’estiu, tota cuca viu; en l’estiu, tothom viu (o tot lo món viu); a l’estiu, tot reviu…

Usos

  • A l’estiu, però, tota cuca viu i arriben les mosques i els mosquits, que comencen a criar amb temperatures de 25ºC o 30ºC. A partir d’aquí, a més calor més crien i, per tant, més n’hi ha. Atenció si veieu gaires mosques a casa vostra, ja que fan vida a una distància d’entre 100 i 500 metres d’on ponen els ous i una sola mosca n’acostuma a pondre 500. Poden volar a velocitats de 65 km/hora i recorren uns 10 km cada dia. N’hi ha que arriben als 30 o 32 km en un sol dia.

    Xavi Freixes, «Sol i mosques» (Avui, 21 de juny del 2007)
  • Comencem a suar i les àvies tornen a dir que, a l’estiu, tota cuca viu. Encara que hi ha cuques i cuques. Respirem perquè s’han acabat els mesos caníbals. Se n’ha anat el pobre març, tan bescantat, que mata la vella i la jove, si pot. Ens passem l’hivern tot esperant l’estiu i, a l’estiu, ens sentim infeliços, una mica farts de vagarejar perquè sí.

    Montserrat Roig, «Una estació ben tòpica» (Avui, 16 de juny del 1991)

Tema de la setmana

Mots estiuencs

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ressolvacar