a can rumia

Definició

Pensant, rumiant; s’usa en expressions com ara «tenir el cap a can rumia», «m’han posat el cap a can rumia» i similars. És una expressió pròpia de la plana de Vic.

Amb aquelles paraules tan enigmàtiques ens va deixar tots amb el cap a can rumia.

Etimologia de rumiar

Del llatí rumigare, ‘remugar’, que en català prengué el sentit específic de ‘pensar reiteradament una cosa’, com mastega repetidament un animal remugant.

Usos

  • Si havíem anat al cine, la mare es refugiava una estona a la cuina per no sentir aquell tic-tac. Em feia el sopar sense dir res, amb el cap a can rumia, donant voltes i més voltes a la pel·lícula que acabàvem de veure. A mi em feia pensar el tic-tac del rellotge, com ja he dit, i a ella la feien reflexionar les pel·lícules. Després de sopar es quedava hores i hores al menjador, cosint sota la claror de color de palla d’un llum de peu i sentint les molles del rellotge. Sonava com si algú passés el rosari per evitar una desgràcia imminent.

    Ramon Solsona, L’home de la maleta (Barcelona: Labutxaca, 2012), pàg. 15

Tema de la setmana

Paraules i expressions col·loquials tretes de L’home de la maleta, de Ramon Solsona (Barcelona: Labutxaca, 2012) 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

grimègiareptar