zombi adj i m i f

Definició

1  En el vodú d’Haití, persona sense voluntat ni parla, capaç únicament de fer moviments automàtics, que havia mort i ha tornat a la vida per art de bruixeria. (Més detalls a la Viquipèdia.)

Els zombis es van popularitzar amb el videoclip ‘Thriller’ de Michael Jackson.

2  (col·loq)  Persona d’aire absent, sense voluntat, encantada.

Amb tant repic de cassoles aquesta nit he dormit ben poc i ara estic una mica zombi.

Etimologia

Del crioll antillà zonbi o zombi, d’origen africà occidental, relacionat amb el congolès nzambi, ‘déu’, i zumbi, ‘fetitxe’.

Usos

  • —És veritat. Són dos negrots enormes, del portal de Santa Madrona. Pregunta-ho a qui vulguis i veuràs que no menteixo. Tenen acollonits els cubans i els filipins. Els amenacen de quedar-se amb la seva ànima i coses així. El Tuerto s’hi va embolicar, però jo no en volia saber res, que a mi aquestes coses em fan cangueli.
       En Bocanegra menteix, però no del tot. Els dos negres a què es refereix són dos guineans de les colònies que es dediquen a extorsionar paisans i altres desgraciats que creuen que si no paguen cristianament, permeteu-me la ironia, els convertiran en zombis, en morts vivents que deuen obediència als seus amos. En Bocanegra s’hi va enfrontar una vegada que el van enxampar robant-los els calés, i encara li fan mal les costelles.

    Marc Pastor, La mala dona (Barcelona: La Magrana, 2008)
  • I som per tant nosaltres només un grapat de fantasmes sense cos carnal, improbables zombies ressuscitats, reduïts a voltar dins de l’estret mausoleu dels morts de pesta i sense poder comunicar ni per senyes amb la resta dels morts, dels morts morts, i molt menys amb el món de fora dels murs de roca i de mar del cementeri, món d’altra banda d’existència sovint més que improbable, indemostrable. I tots ells dormint aquesta nit, els vivents de fora i els morts de dins, llunyans, ignorants de les poques tombes que mantenien o revifaven un llumet d’oli encès, la vida de les ànimes, l’animeta dels morts…

    Joan F. Mira, El desig dels dies (València: Tres i Quatre, 1981)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb la mort

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

túmulmorir com mosques