xicra f

Definició

Tassa petita, emprada especialment per a prendre xocolata desfeta.

En aquesta granja, una xicra de xocolata costa 4 euros.

«Podria tancar el pa sota una xicra»: es diu d’una persona o gent molt pobra (Penedès) (Diccionari català-valencià-balear).

Etimologia

Del castellà jícara, probablement del nàhuatl xicállim, ‘carabassa de beure’.

Usos

 • Després hi hagué una festeta familiar. La casa ens obsequià amb una xicra de xocolata desfeta i melindros. El meu fillol, mentrestant, dormí quinze hores seguides.

  Josep Pla, Humor, candor… (Barcelona: Destino: 1973), pàg. 25

Tema de la setmana

Avui fa 20 anys de la mort de Josep Pla (1897-1981)

«Avui se celebra el Dia del Llibre. Els carrers de les nostres viles acolliran les activitats tradicionals. No és ara el moment d’entrar en discussions tòpiques sobre l’oportunitat d’aquesta celebració. Més bé, cal recordar que la lectura es fomenta per la via de l’exemple. Si els infants observen que els adults que els rodegen la practiquen sovint i amb gust i profit, imitaran aquesta conducta. Si no, ja es poden organitzar tants d’actes com es vulgui. I les xifres de lectura al nostre país continuen sent molt preocupants per al teòric índex de desenvolupament que tenim».
Editorial, Diari de Balears, 23 d’abril del 2001

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “xicra”

 1. Concepció Casanellas Font — Gelida 08790

  Tenia curiositat per veure com era una xicra i quant líquid es podia posar a dintre, la meva sogra feia unes galetes i deia que hi posava una xicra d’oli.

  Respon
  • Josep Bataller Vila — Fornells de la Selva

   Jo no la dic mai aquesta paraula. La xicra no és una mesura, és només un recipient petit. He sentit algú que deia que prenia una xicra de café.
   De fet, a la meva comarca, la xicra és aquella peça de vidre o de porcellana on anaven lligats els fils d’electricitat d’una línea eléctrica i feia d’aïllant.

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de baix en baixaixoplugar