Definició
Nen, nena; noi, noia. S’usa sobretot en valencià.
Que hi vaja el xicó, que és jove i en un momentet es planta allà amunt.
També: xicon -a
Etimologia
De xic, ‘petit’ i també ‘nen, nena’, d’origen expressiu.
Usos
Pauleta es va alçar i es va acostar a mi. Em va amanyagar lleument els cabells com quan era xicó. Em commogué perquè ho vaig trobar com un impuls irresistible. Fou, però, un instant. Què m’esdevingué? La vaig mirar amb torbació.
Enric Valor, L’ambició d’Aleix (Alzira: Bromera, 2015)
—Ets al meu càrrec —va explicar-ho ella—. Descansa, compleix. Què em diria ta mare si per la meua permissivitat et tornasses a fer malalt?Però la mestra, sense parar de cridar que li havíem furtat el didal, despatxà els xiquets perquè diu que els homes no furten didals, i a nosaltres ens va fer despullar per a millor registrar-nos les batetes i els brials, i totes en camisa i ella preguntant, el tens tu? Però Julieta la Povila duia un forat petit al mig de tot de la camisa i es ficà la mà per sobre sense voler llevar-se-la ni voler dir per què ho feia, i la mestra cridant, lleva’t la mà que el tens tu! I quan la Julieta ja no podia més arrencà a plorar dient, no que em veuran el melic les xicones. I el didal aquell no va voler deixar-se trobar mai.
Carmelina Sánchez-Cutillas, Matèria de Bretanya (València: Tres i Quatre, 1976), pàg. 93
Tema de la setmana
Nen(e)s o noi(e)s
Respecte a les paraules sinònimes de “nen” o noi” que proposeu hui, en valencià és molt freqüent en aquest sentit el mot xicot, que no té sentit augmentatiu i que el DNV defineix com a sinònim de “xic”:
m. i f. Persona jove. Una colla de xics i xiques. Festeja amb un xic de Sueca.
Diria que xicot -a per dir noi o noia és molt comú a tot arreu. A les Illes no ho sé, però a Catalunya segur.