napbuf m

Definició

Criatura de poca alçada, especialment per l’edat que té o quan és la petita entre d’altres. Normalment ho diem de manera afectuosa, però segons el context també pot tenir un matís despectiu.

La Teodora encara era un napbuf i ja ballava sardanes amb els grans.

Com goses alçar-me la veu, napbuf?

Etimologia

Possiblement deformació de ratbuf, ‘rata d’aigua’ (compost amb el llatí bufo, -onis, ‘gripau’); per tant, no tindria res a veure amb els naps ni amb el verb bufar.

Usos

 • Era sempre la mateixa història. Els detalls canviaven una mica de dissabte a dissabte. De vegades allargava més un episodi o dibuixava amb més precisió un personatge, fins a aquell moment secundari. Les línies mestres de la història, però, eren sempre les mateixes. Nosaltres la hi demanàvem. No en volíem d’altra. No ens cansàvem mai d’escoltar-la.
     Es tractava d’un fet ocorregut al poble ja feia anys, quan l’àvia Pepa era una noia, gairebé una nena, una fadrina, un napbuf, com ara tu, o com ara tu, o com ara tu…

  Emili Teixidor, «Ara ja no canten», dins Sic transit Glòria Swanson (Barcelona: Edicions 62, 1988), pàg. 96
 • Aleshores Polifem va recordar que feia molt de temps ja li havien predit que Ulisses d’Ítaca li malmetria l’ull i el reduiria a la ceguesa.
     —Qui s’ho podia pensar, que aquell napbuf havia de ser el temible Ulisses d’Ítaca —es va dir amargament, a si mateix, Polifem—. Jo me l’imaginava com un gegant, alt i poderós.

  Homer, L’Odissea, versió d’Albert Jané (Barcelona: Bambú, 2012)

Tema de la setmana

Maneres de dir ‘nen’ o ‘noi’

Temes i etiquetes

2 comentaris a “napbuf”

 1. Josep Bataller Vila — Fornells de la Selva (Gironès)

  Al meu poble natal, Vilobí d’Onyar (La Selva) havia sentit anomenar “mitjacerilla” a la persona de poca alçada o escassa de forces per l’edat que té.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nano -axicó -ona