vuits i nous

Definició

Les cartes marcades amb els nombres 8 i 9, que en certs jocs no s’usen o no tenen valor; en sentit figurat: coses falses, o mancades de valor o de solidesa; expressió usada per qualificar d’inconsistent allò que diu una altra persona.

No em vinguis amb romanços: això que m’expliques són vuits i nous.

També: vuits i nous i cartes que no lliguen

Usos

  • Algú pot dir-me que el teatre de Bernard Shaw és poc teatral, o que el públic no l’entendria, o que el públic no està preparat. Tot això són vuits i nous i cartes que no lliguen. Si alguna part del públic de moment arrufés el nas, millor; ja s’hi aniria acostumant. Estic segur que tot el públic sa, d’una mitjana intel·ligència i d’una mitjana cultura, gaudiria enormement amb el teatre de Shaw.

    Josep M. de Sagarra, «L’hora de Bernard Shaw» (La Publicitat, 25 d’octubre del 1925), reproduït a L’ànima de les coses (Barcelona: Quaderns Crema, 2001)
  • La vida que tots portem a dins no s’ha modificat gota quan han tocat les dotze de la nit del 31 de desembre; es modificaran els calendaris, les cèdules personals, els rebuts del pis i de la contribució, aquesta mena de pantalons que hem posat a les cames de la vida. Però la gent s’entossudeix a menjar grans de raïm i a sopar fora de casa com uns desesperats, encara que no hi hagi gana, per a fer-se la il·lusió que això de l’any novell és alguna cosa, per a celebrar aquest canvi que, en definitiva, podrem dir-ne vuits i nous.

    Josep M. de Sagarra, «Sobre l’any nou» (La Publicitat, 1 de gener del 1928)

Tema de la setmana

Expressions i mots relacionats amb els nombres

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

per quins set sous?quarantí -ina