vodevil m

Definició

Peça teatral de caràcter lleuger, l’argument de la qual es nodreix de situacions equívoques que provoquen la hilaritat del públic. Sovint inclou cançons compostes a partir d’un tema popular o molt conegut.

Etimologia

Del francès vaudeville, ‘cançó de circumstàncies’, alteració de Vau-de-Vire, regió de Calvados, a la Normandia, d’on era oriünd el cançonetista popular del segle XV Olivier Basselin.

Usos

  • Un dia vam organitzar una festa per als col·legues alemanys de Studio Hamburg, amb els quals teníem establerta una bona relació. En arribar els convidats al jardí, es van trobar que no podien accedir a l’interior de la casa, però en canvi podien mirar per les finestres i veure una representació que havíem organitzat per a ells. Quan apagàvem el llum d’una estança, obríem el d’una altra, i el públic corrents canviava de finestra. L’argument era una mena de vodevil, amb uns tipus amagats als armaris i un marit banyut molt desconfiat, que no aconseguia caçar mai el responsable de les seves banyes. L’acció podia passar del saló a la cuina, a les habitacions, al bany, etc., i quan la gent no cabia en una finestra massa petita, feien torns. A més del desplaçament, el públic exterior hi participava amb grans crits, per prevenir els amants de la imminent entrada del marit, que veien arribar furiós per l’estança del costat.

    Albert Boadella, Memòries d’un bufó (Madrid: Espasa-Calpe, 2001), pàg. 197

Tema de la setmana

En altres ocasions hem dedicat alguna setmana a veure epònims o mots derivats de noms de persona. Aquests dies veurem un altre tipus de mots amb denominació d’origen, en aquest cas derivats de topònims o noms propis de lloc.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mirinyactàrbena