urna f

Definició

1  Vas de diferents formes, emprat especialment per a conservar les cendres d’un mort després de la cremació.

2  Vas o caixa que serveix per a dipositar-hi cèdules, boles, etc., en un sorteig, en una votació.

Etimologia

Del llatí urna, ‘galleda de pou; urna cinerària’.

Usos

 •    —I la pols és molta?
     —No, no… és una quantitat així, no gaire gran —dic, fent un gest amb les mans.
     I llavors arriba la pregunta que en tots aquests mesos encara no ha fet mai.
     —I on és, la pols?
     —Bé, la pols es posa en una urna.
     —Una urna? —diu.
     —Sí, bé, una mena de gerro.
     Es capbussa i triga a sortir, com si estigués rumiant una estona a sota l’aigua, i quan surt, amb unes banyes d’escuma que li encerclen el cap com el pentinat de la Maggie Simpson, exclama:
     —És a dins d’un gerroooo?

  Imma Monsó, Un home de paraula (Barcelona: La Magrana, 2006), pàg. 204
 • El vot en blanc no paralitza res ni tampoc construeix res. Sentir-se identificat amb un partit i votar en blanc estaria bé si quedés públicament clar que «jo sempre he votat el partit A però ara no hi estic d’acord». Això sí que es podria considerar una lliçó. Una crítica constructiva. Però el vot en blanc no se sap ni qui l’ha posat a l’urna, ni per què.

  Josep M. Espinàs, «El valor del vot en blanc» (El Periódico de Catalunya, 9 de febrer del 2008)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. Recordeu que el missatge ha de contenir aquesta informació: el tema, el mot que no encaixa, el perquè, el vostre nom i d’on sou. El primer subscriptor que ens faci arribar la resposta correcta guanya un exemplar del llibre Xocolata desfeta, de Joan-Lluís Lluís, gentilesa de La Magrana. Sortejarem un segon exemplar entre les altres respostes correctes que rebem a temps (fins dissabte 6 a les 12h) i encara n’hi haurà un altre a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

setrillbugada