Definició
1 Unitat de pes de valor molt variable segons els països o les localitats.
2 Antiga unitat de pes catalana equivalent en general a la dotzena part d’una lliura, o sia uns 33 grams.
«Fer-se tres unces» (mallorquí) o «Fer-se quinze unces» (menorquí) d’una cosa: no preocupar-se’n, no importar-li gens, esser-li tot igual (DCVB).
Etimologia
Del llatí uncia, ‘dotzena part’, derivat d’unus, u, un.
Usos
De formatge ratllat, segons l’ús i el nombre de comensals esperats a taula, en compràvem mitja unça o una unça i mitja. De pernil ens en fèiem tallar, a mà, tres unces o quatre unces i mitja, segons la mida del pa amb tomàquet on l’haguéssim d’ajaçar.
Pep Palau, «Menjar sense mesura», dins La Bugadera, segle II, núm. 2 (Barcelona: La Magrana, 2002), pàg. 108Una unça de pernil val 3 pessetes.
Joan Brossa, Em va fer Joan Brossa (1951)
Un paquet de cigarretes, 4,60.
Tema de la setmana
Unitats de mesura