un país tan petit…

Definició

Al·lusió a la cançó de Lluís Llach «País petit», publicada el 1980 al disc Verges 50. Els primers versos fan «El meu país és tan petit | que quan el sol se’n va a dormir | mai no està prou segur d’haver-lo vist», i els primers de la segona estrofa: «El meu país és tan petit | que des de dalt d’un campanar | sempre es pot veure el campanar veí». S’empra per fer referència a llocs o ambients petits, tancats, o bé en un sentit de comunitat, germanor o fins i tot intimitat.

Etimologia de país

Del francès pays, mateix significat, i aquest, del francès antic paiis, llatí tardà pagensis, ‘pagès’, derivat de pagus, ‘camp, indret rural’. Altres mots que tenen aquest mateix origen són pagès (‘el qui viu al pagus, el camp’), paisà, apaïsat i paisatge.

Usos

 • Mònaco és aquell país tan petit on des d’un hotel de luxe només es pot veure l’hotel de luxe veí, a més d’un tros de la Mediterrània i, si hi ha sort, del palau on condorm una família de prínceps que semblen personatges de Lego.

  Joan-Lluís Lluís, «Principis de Mònaco» (Presència, 14 de desembre del 2012)
 • Però la reordenació del sistema universitari hauria de començar a atacar, en el marc d’allò que uns en diuen racionalització i uns altres retallades (i que són retallades, la qual cosa no vol dir que algunes no puguin ser racionals), l’endreç de les titulacions en un país que és tan petit que des de cada campanar universitari es veu el campanar universitari veí.

  Carles Ribera, «El futur de la universitat pública» (Presència, 16 de març del 2012)

Tema de la setmana

Al·lusions a cançons ben conegudes

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “un país tan petit…”

 1. Ramon — Barcelona

  País petit, però entusiasme gran!
  El meu agraïment per l’obra meritòria, constant i sàvia de compartir aquest pou sense fons, un pou tan ample, que va de nord a sud i de llevant a ponent.

  Per molts anys, RodaMots!

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

benvinguts, passeu, passeu...què volen aquesta gent?