tudó m

Definició

Ocell de l’ordre dels columbiformes, de la família dels colúmbids (Columba palumbus), de color gris blavós, les parts inferiors més clares i faixes blanques a les ales, i que habita als boscs i també en parcs i jardins.

Etimologia

Del llatí vulgar titone, derivat del llatí tardà titus, mateix significat, i translatíciament ‘membre viril’, o de Tutunus, nom d’una divinitat priàpica, mots de creació imitativa de so amb la repetició t-t- o de formació hipocorística del llenguatge desvergonyit o infantil.

Usos

  • Cau la vesprada, i l’aigua s’ha gelat a la font de l’Espino. Un tudó alça el vol, amb un bategar sec d’ales, un esclafit que em sobresalta. Potser el tudó s’ha quedat tan sorprès com jo de no trobar ni un sol fruit en aquells arbres i d’haver de buscar un altre tipus d’aliment. El seu vol potent creua la masoveria de l’Espino, i es perd en la llunyania del pla.

    , «Arços i grèvols a la fredor oculta del Penyagolosa« (El Temps, 20 de desembre del 2005)
  • A casa seva ha muntat un tocadiscos espectacular, en Tolo, i quan hi és l’engega lliurement, se submergeix en la pura delectança musical. La qual fins i tot ha espantat els coloms, que han desaparegut, esporuguits i errívols. Els veia revolar desorientats, el senyor Jordi, empesos per l’allau sonora, els contemplava com fugien camí d’altres colomers. Al de casa meva han vingut tres tudons. Nosaltres estem molt contents.

    Difunts sota els ametllers en flor (1970)

Tema de la setmana

Animals d’origen onomatopeic

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

grill [1]rata