trobar una romeguera

Definició

Ensopegar amb entrebancs o impediments que alteren un propòsit, la puntualitat a arribar en un lloc, a trobar-se amb algú.

Hauria arribat més aviat, però he trobat una romeguera i no sabia com deslliurar-me’n.

El pare triga a venir; deu haver trobat alguna romeguera.

Origen de l’expressió

Una romeguera és una altra manera de designar l’esbarzer (o albarzer) i ve del llatí vulgar rumicaria, derivat de rumex, -icis, mateix significat. És una planta punxosa a la qual és molt fàcil quedar enganxat, d’ací segurament el sentit figurat de l’expressió.

Usos

  • Són les onze tocades del matí i en Josep, mentre fulleja, assegut al sofà del menjador, l’últim número de la revista local a la qual estan subscrits, renova altra volta el seu compromís de donar-los una alegria. L’estona tranquil·la que passa segurament és molt propícia per al propòsit que l’ocupa. La Maria encara no ha tornat de missa de deu, sempre troba una romeguera o altra, aquesta dona, i en Lluís dorm ben estirat al llit després de perdre la nit anant d’una discoteca a l’altra i bevent i dropejant més del compte amb la colla d’amics, tots concos com ell mateix, amb qui es relaciona des de molt abans de començar a viure al poble.

    Antoni Pladevall, Terres de lloguer (Barcelona: Columna, 2006)
  • Fent bona la dita que quan tens pressa tot són entrebancs, va ser creuar la llinda de la tafureria i trobar-se una romeguera. Narcís, l’hereu de l’Onofre de les vaques, tenia un mal de coll que no es podia empassar ni la saliva: «I en ple mes d’agost! Això no pot ser res de bo. Ai, ai, ai, que ens haurà tocat la negra amb l’hereu, ara que el teníem mig aparaulat amb la nena gran d’en Bernat moliner».

    Marc Capdevila, La bíblia de pedra (Barcelona: Edicions 62, 2014)

Tema de la setmana

El mot d’avui és un suggeriment de Glòria Abras Pou, de Riudellots de la Selva, que ens diu: «Quan topem amb algú de qui no ens en podem desempallegar, diem: He trobat una romeguera».

Enllaços

Temes i etiquetes

4 comentaris a “trobar una romeguera”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tafur -afadrinalla