tafur -a m i f

Definició

1  Persona que fa com una professió del joc procurant-s’hi guanys amb maniobres fraudulentes.

2  Persona que freqüenta les cases de joc.

També: tafurer -a

Etimologia

Mot comú a totes les llengües romàniques de França i d’Ibèria, d’origen incert, però antic pertot; sembla que designà primer els components d’una tropa auxiliar dels croats, que es dedicava a saquejar i lladrunyejar; aquest nom, potser popularitzat durant el setge d’Antioquia, al qual ajudaren els armenis, sembla provenir de la llengua d’aquests, thaphúr, ‘abandonat’, ‘despullat’, ‘vagabund’ (Joan Coromines). La tafureria és la ‘casa de joc freqüentada per tafurers’.

Usos

  • Aquest llibre s’assembla massa a una ciutat, que es deixa llegir i s’escapa al mateix temps, que reparteix les bones i les males notícies com reparteix un tafur les cartes bones i les dolentes.

    Jordi Carrión, Barcelona. Llibre dels passatges (Barcelona: Galàxia Gutenberg, 2017)
  • Amb una mà sostenia un llibre, amb l’altra n’obria un de nou, i el fullejava, i el deixava a terra, els sospesava, els tornava a agafar i els descartava com un tafur en plena partida. De sobte, la seva atenció es va centrar en un gros volum que sobresortia dels prestatges inferiors.

    Víctor Sabaté, El jove Nathaniel Hathorne (Barcelona: Raig Verd, 2012)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors de RodaMots. El d’avui és una proposta de Joan Ferrerós, de Figueres.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

malxinat -adatrobar una romeguera