trobar sabata de son peu

Definició

Rebre la rèplica adequada, merescuda; trobar allò que hom cercava o les conseqüències d’allò que hom feia.

Té un geni insuportable, però ara ha trobat sabata de son peu perquè s’ha casat amb una dona més geniüda que ell.

Una expressió semblant és donar-li sabata de son peu, ‘donar a algú allò que es mereix o allò que ell mateix es procura amb el seu comportament’.

Usos

  • L’empresa llibrera havia estat la seua vida des que s’havia casat amb la mare, col·locat deia alguna mala llengua del ram: Claudi estava tan ben caigut en la casa que al cap de poc de casar-se el sogre l’havia posat al capdavant de tot, i fins i tot li havia cedit a bon preu un feix d’accions. Aquell prohom, l’avi de Maurici, Gustau Sirvent, estava més que satisfet d’haver trobat sabata de son peu, un malparit com ell. D’altra banda, Maurici no se’n podia avenir que ara aquest malparit li suggerira alegrement de baratar l’editorial, la seua obra. Hi havia gat amagat en tot allò.

    Pasqual Alapont, Tota d’un glop (Alzira: Bromera, 2003)
  • Una política o un polític són aquells que treballen per resoldre els problemes, per trobar solucions i no per crear-ne de nous. Hauria de saber que aquells que en política practiquen l’acció temerària i prediquen consignes incendiàries tard o prest troben sabata de son peu i acaben tastant la pròpia medicina, és clar que això només es confirma en països democràtics on hi ha unes normes de convivència que valen per a tothom, no només per a una part ben concreta.

    Àlex Volney, «El cadell de Franco» (Ara Balears, 17 d’octubre del 2018)

Tema de la setmana

Paraules i expressions relacionades amb les sabates

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

coturnalça