coturn m

Definició

En la tragèdia clàssica, calçat destinat a augmentar l’estatura dels actors; això els feia semblar més alts i tenir un aire més majestuós.

Sovint els actors tràgics amagaven els coturns fent servir vestits llargs.

El teatre a Atenes el s. V aC

Etimologia

Del llatí cothurnus, mateix significat, del grec κόθορνος, mena de bota tancada.

Usos

  • Com que els efectes d’atrezzo i d’escenografia eren certament rudimentaris, els actors havien de gesticular moltíssim i fer explícit verbalment informacions que, com succeeix avui dia, pot proporcionar l’escenari i els trucs de tramoia, per exemple. Anaven vestits amb llargues túniques que els dissimulaven els coturns, una mena d’esclops que els feien més alts perquè fins i tot els espectadors més allunyats de l’escenari els poguessin veure.

    Laura Borràs, «La tragèdia grega», dins Clàssics moderns (Badalona: Ara Llibres, 2013)
  • He sacrificat a la veracitat i a l’exactitud els efectismes i la tendència al sublim que trobem freqüentment en aquesta classe de treballs. M’adono que els meus relats i les meves remarques no tenen el to heroic. M’adono que els homes que surten en el llibre no porten coturn, i així no prenen una alçada extraordinària. M’adono que el nostre poble no hi apareix en una actitud espectacularment èpica. Però d’això no s’ha de treure una conclusió depriment. Els catalans han de tenir el coratge moral de renunciar als mites.

    Antoni Rovira i Virgili, Els darrers dies de la Catalunya republicana. Memòries sobre l’èxode català (Barcelona: Acontravent, 2014 [1939]), pàg. 17

Tema de la setmana

Paraules sabatívoles

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

allargar més el peu que la sabatatrobar sabata de son peu