Definició
Massa feta d’ametlles, de pinyons, d’avellanes o de nous torrades, amb mel o feta de coco, fruites confitades, xocolata, etc., que normalment es presenta amb barres rectangulars.
Torrons de Xixona, d’Alacant, d’Agramunt. Una barra de torrons. Torró de massapà, de crema.
Etimologia
D’origen incert, probablement derivat de torrar, amb sufix -ó d’acció; potser també derivat de terra en el sentit de ‘terròs’, per comparació amb un conglomerat de terra, que donà en català antic terró, terronet, amb assimilació de la -e- a la -ó, afavorida pel verb torrar.
Usos
Vaig recordar el municipal que dirigia el tràfic des de la mateixa cantonada on em trobava aleshores. Precisament, la seva estampa, enfilada en un tamboret, enrevoltada de botelles de suc, de cava, de vi, de paquets d’arròs, de torrons, de neules i de qualque indiot viu, tot obsequi de conductors i vianants agraïts, formava part del decorat del Nadal de la nostra infància.
Conxa Forteza, «D’uniformes» (Diari de Balears, 13 de gener del 2006)—Digues, xic, com és que riuen
«Digues xic» (popular catalana), dins el recull de Joan Amades, Les cent millors cançons de Nadal (1949)
tan contents tots els minyons?
—Pare, perquè avui els donen
neules, vi blanc i torrons.
Ai, dolces festes com són aquestes
les de Nadal, les de Nadal,
les gents se’n riuen quan els nois diuen:
«Neules, neules, torrons i vi blanc».
Tema de la setmana
Mots nadalencs