tenir un roc a la faixa

Definició

Tenir diners estalviats, tenir una cosa, una idea, etc. guardada per a quan faci falta.

Sempre va bé tenir un roc a la faixa, perquè mai no se sap quan necessitaràs els diners.

També s’usa amb els verbs portar (o dur), amagar, guardar

Etimologia de faixa

Del llatí fascia, ‘faixa’ (‘peça de roba molt més llarga que ampla que serveix per a cenyir el cos per la cintura donant-li diferents volts’), derivat de fascis, ‘feix’. Més mots de la mateixa família són feixa, feixisme, feixuc i fascicle.

Usos

  • Però, què voleu, cada setmana dono corda al rellotge que s’endarrereix i al que s’avança, romanalles d’una època en què la tècnica de rellotgeria era més precària i en què prevalia l’aproximació, i l’exactitud era només una probabilitat. Em sembla un tracte més raonable amb el temps. Minut endavant, minut endarrere, sovint tant és. Potser dic això perquè tinc el roc a la faixa que suposa el rellotge per satèl·lit, potser sí, però em sento més còmode amb rellotges que s’avancen i s’endarrereixen que no pas amb un de fidelitat matemàtica.

    Miquel Pairolí, Octubre (Barcelona: A Contravent, 2010), pàg. 51
  • El que feia Gandhi, en ocasions, era dir que actuaria, però no deia que tenia preparat tot un rosari de substituts seus, per tal que, si el ficaven a la presó, poguessin posar un altre en el seu lloc automàticament per a la bona prossecució del moviment. No explicava aquesta mesura. Expressament la guardava clandestinament. Això vol dir que mai no has d’ensenyar totes les cartes, sempre t’has d’amagar un roc a la faixa i no per això enganyes ningú.

    Lluís Maria Xirinacs, Filosofia i pràctica de la no-violència com a estratègia per a la transformació social (Maçaners: Abadia, 2009)

Tema de la setmana

La mà trencada, el cor robat, la pell fina o molta terra a l’Havana: les coses que podem tenir són tantes que no les acabarem. Aquesta setmana en veurem unes quantes més.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “tenir un roc a la faixa”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esfotrassat -adatenir (algú o alguna cosa) apamat