tenir pa a l’ull

Definició

No veure una cosa evident, palesa.

Si no ens adonem que ens enganyen és que tenim pa a l’ull; tothom ho veu ben clar.

Usos

 • Com acostuma a passar, ho sap tot el poble. I, com també acostuma a passar, ningú no en diu res en veu alta. Els pobles són així, els grans secrets passen com un riuet silenciós per sota del nivell del pas de vianants. Però que a hores d’ara els homosexuals es pensin que és un gran secret ser homosexual és tenir pa a l’ull. I el meu pobre germà, n’hi té.

  Blanca Busquets, Paraules a mitges (Barcelona: Rosa dels Vents, 2014)
 • El que ha passat després d’aquesta darrera guerra civil ha estat una cosa enormement profunda, d’un volum enorme, sensacional. El qui no vegi aquest fet és que té pa a l’ull —i els primers que tenen pa a l’ull són els exiliats. No en dubti: les coses són com són i tota la resta són simples trivialitats. En la política d’aquests últims anys, la trivialitat no ha existit mai. Ha estat una cosa fortíssima, d’una duresa implacable.

  Josep Pla, «Economia dirigida: poca feina» (1946), dins Articles amb cua (Barcelona: Destino, 1976), pàg. 190

Tema de la setmana

Expressions amb ‘ull’

Temes i etiquetes

Un comentari a “tenir pa a l’ull”

 1. Joan BOSCH — Elna (Rosselló)

  A casa nostra, fem servir una expressió similar: «tenir la taca a l’ull». La «taca» és la nostra manera popular de designar la cataracta que és una malaltia de l’ull. Doncs, «tenir la taca a l’ull» pot significar «tenir cataracta» (seny propi) o bé «tenir la visió entelada, no veure les evidències» (seny figurat). I l’expressió més usitada que és la negativa «no tenir la taca a l’ull» significa: «veure-s’hi bé, ser lúcid».

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

amb cara i ullstrapaus