Definició
(de fer una cosa) Haver-la feta molt sovint, tenir-hi pràctica (col·loquial).
No cal que li diguis com ho ha de fer; té el cul pelat de fer informes.
Usos
Ara bé, amb tot el respecte i els millors desigs per a la víctima: quins campions, els administratius d’aquesta mútua. Els catalanoparlants que tenim el cul pelat en matèria de marginació els hem de reconèixer els mèrits per a encapçalar el rànquing de l’any de discriminació lingüística en la categoria de Salut pública, desbancant fins i tot els policies apallissadors de valencians que els parlen en valencià. Perquè, com a repte discriminatori, que un policia enviï un ciutadà sa a urgències per haver-se-li adreçat en la llengua de casa, mira, és gros però no excepcional; però xiquets: que una empresa de salut impedeixi a un malalt d’ingressar en un hospital, ja em direu si no n’hi ha per a donar-li una medalla.
Marta Rojals, «Digui “treinta y tres”», dins No ens calia estudiar tant (Carcaixent: Sembra, 2015), pàg. 205Mercè: Jo tinc com un sisè sentit. Sempre l’he tingut. Quan em volen enganyar em salta una alarma, i aquí fa estona que està sonant.
Ferran: ¿Ara vas per feina, eh? ¿Què vols, fer-me creure que tot això és una enganyifa? ¿És això el que has d’aconseguir? No, si fos això no hauries anat tan directa. M’estàs provant… Ja t’ho he dit. Jo sí que tinc el cul pelat d’enganyar la gent, em conec tots els trucs.
Jordi Galceran, El mètode Grönholm (Barcelona: Proa, 2005)
Tema de la setmana
Uns són el cul d’en Jaumet i altres són culs de cafè; l’un és un cul d’olla i a l’altre li claven un baticul… què faríem sense cul? Ni tan sols podríem anar de recules! (Aquesta és l’última setmana en què enviem mots abans de les vacances d’estiu.)
Moltes vegades, com el cas d’avui, trobo a faltar l’etimologia de l’expressió. Vull dir, per què la fem servir amb aquest significat??