Definició
1Â Â Coberta membranosa tenuÃssima.
El tel d’un ou. Prim com un tel de ceba.
2  Pel·lÃcula que es forma a la superfÃcie d’algunes substà ncies alimentà ries.
En escalfar la llet s’hi ha fet un tel.
Etimologia
Del llatà vulgar tardà telum, tret del llatà tela, ‘tela’.
Usos
Porto temps ratllant papers, vestint històries amb paraules, contant coses i llocs, quasi sempre amb dosis enormes de distà ncia. M’agrada, la distà ncia. El gust de la panorà mica em deu venir d’aquest racó de món, de la carretera sobre el riu, del mirador del castell de Saidà sobre l’horta i de la talaia de les serres pelades sobre el secà transformat en regadiu, dels cels de ponent que estenen per la terra un tel exaltat o melangiós, segons l’estació i el dia. A voltes només hi ha una boira espessa.
Mercè Ibarz, La terra retirada (Calaceit: Associació Cultural del Matarranya, 1993 [reeditat per Labutxaca el 2009]), pà g. 35
Tema de la setmana
El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. El primer subscriptor que ens faci arribar la resposta correcta, guanya un exemplar del llibre L’aventura del català , d’Albert Branchadell, gentilesa de L’Esfera dels Llibres. Sortejarem un segon exemplar entre les altres respostes correctes que rebem i encara n’hi haurà un tercer per a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.