tanc m

Definició

Vehicle de combat cuirassat que es desplaça mitjançant erugues i és armat amb un canó i una metralladora o més.

El tanc és destinat a trencar el front enemic i penetrar-hi en profunditat.

El 1989 un home va fer aturar una columna de tancs a Pequín.

Etimologia

De l’anglès tank [1915], mateix significat (i també ‘dipòsit’), nom en clau usat pels britànics per referir-se als primers carros de combat en la primera guerra mundial (1914-1918); en el sentit de ‘dipòsit’ tret del gujarati tankh o del marathi tanken, i aquests, del portuguès tanque, mateix significat, contracció d’estanque, de la família d’estancar (llatí vulgar stanticare).

Usos

  • Del menjador se sentien les veus de la televisió que deien que hi havia una gentada al carrer mirant de protegir el parlament i la torre de comunicacions. La gent, desarmada, contra els tancs. Només amb la seva presència, tossuda, contra els tancs. Com es fa, això?

    Bel Olid, Vents més salvatges (Barcelona: Empúries, 2016)
  • El caporal Giorla va intuir que la part més feble dels tancs era la panxa, l’única zona sense blindatge. I un dia va romandre dempeus, impàvid, davant un marge on, quan els tancs franquistes que venien cap a nosaltres el creuaven, durant un parell de segons oferien respecte al sòl un angle d’uns quaranta-cinc graus. El «cabo» Giorla va esperar que el gros vehicle que s’atansava s’aixequés i, amatent, va llançar una granada de mà sota el monstre i seguidament, en una fracció de segon, es va ajaçar a terra. El carro de combat, tocat de ple en la part no protegida, afeblida pels tubs de sortida de gasos del motor, els mecanismes de transmissió i les obertures de ventilació, va saltar enlaire esmicolat, entre una bola de flames que augmentava de mesura sorollosament, mentre s’hi afegien les del dipòsit de combustible i els projectils del canó i de les metralladores.

    Avel·lí Artís-Gener, Viure i veure 2 (Barcelona: Pòrtic, 1990)

Tema de la setmana

Mots que hem manllevat d’altres llengües amb etimologies curioses

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

covard -acarca