soterrar m

Definició

Acte i cerimònia de portar un difunt al lloc a on ha de ser enterrat (valencià, mallorquí).

Voldria que hui, si pot ser, em deixares eixir a les dotze perquè he d’anar a un soterrar.

Etimologia

Substantivació del verb soterrar, del baix llatí subterrare, mateix significat.

Usos

  • Entretant, la reina va sentir-se morir i va cridar el príncep al seu costat. En dir-li adéu tingué un colp de tos i li va caure la cabellera, que era postissa.
       Enfurismat, el rei no volgué anar al soterrar de sa mare. Després digué que no voldria casar-se, puix que les dones eren traïdores i mentideres.

    , «Els cabells», dins El retorn del nàufrag professional (València: Tres i Quatre, 1998), pàg. 50
  • S’aprecia amb claredat l’estil dels seus primers portaveus, el dramaturg Václav Havel, que arribaria a president de la República Txeca, i el filòsof Jan Patocka, que moriria el mateix any 1977 a conseqüència de diversos dies d’interrogatoris forçats. Segons relata la seua filla, el soterrar també va ser controlat per la policia mitjançant càmeres de vídeo desplegades pel cementeri que gravaven els assistents, molts dels quals eren poc després acomiadats de les escoles i del treball.

    Emília Bea, «Jan Patocka», dins Testimonis del segle XX (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2001), pàg. 46

Tema de la setmana

Mots relacionats amb la mort.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

letífer -aesquela