síndria f

Definició

síndriaFruit de la sindriera, gros, rodó, de corfa dura, verda i llisa, de vegades jaspiada, i polpa vermella o rosada, dolça, sucosa i refrescant.

També: xíndria, síndia (segons com, pronunciat sense la -a final). En valencià són més comunes les formes meló d’aigua, meló d’Alger o meló de moro, per contraposició al meló de tot l’any o meló d’olor.

«Jo no et dic que siguis xindi ni que pareguis meló, | que lo que et manca d’alçada te sobra de ser redó» (cobla popular eivissenca).

Etimologia

De l’àrab batîha sindîia, ‘meló del país de Sind’, al Pakistan actual, àrab vulgar síndia, amb una -r- per influx de cidra, cídria, ‘fruita cítrica’.

Usos

  • Avui ha fet tanta calor que són les cinc de la matinada i la sorra encara és calenta. És una nit com qualsevol altra i he parat un moment el motor per beure aquest suc de síndria i tomàquet que a l’estiu porto sempre dins del termo, està fresquet i té una textura no del tot líquida que és molt agradable a aquestes hores, l’acostumo a preparar els diumenges i em dura tota la setmana. El Jofre i la Maria no en prenen, ells prefereixen la síndria a mossegades.

    Iolanda Batallé, La memòria de les formigues (Badalona: Ara Llibres, 2009)
  • El ritu de pa sucat amb oli acaba amb una solemne petició: l’acusat té dret a una última voluntat.
       —Posi’s en el meu lloc —respon el Saïd sense aixecar la vista de la mitja xíndria que hi ha a terra—. Això és el que vull, que es posi en el meu lloc.
       Abans de demanar voluntaris, el Gran Morelli ha posat una xíndria enorme al lloc del cap, dos cogombres als forats de les mans i, zas!, la ganiveta els ha duplicat amb un tall net. Algú ha xisclat entre el públic.

    Màrius Serra, Farsa (Barcelona: Planeta, 2006), pàg. 48

Tema de la setmana

Heus-nos aquí una temporada més, després d’unes vacances on hem anat espigolant mots d’ací i d’allà, com si fossin postals que ens arriben dels llocs més insospitats… com la síndria d’avui, que ¿qui ho diria, que ve de Sind, al sud del Pakistan? Aquesta setmana veurem uns quants mots corrents on s’hi amaguen topònims o noms de lloc.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

celatgefar